Van rondleiden naar begeleiden - VO en MBO editie

 
pexels-photo-3184328.jpeg
 
 

Breng je passie voor erfgoed over op leerlingen met als thema WOII

gelderland-herdenk-logo.png

Van september 2019 tot en met mei 2021 staan we stil bij gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, dan exact 75 jaar geleden. We vieren dat we driekwart eeuw in vrijheid leven en beseffen dat dit kwetsbare bezit geen vanzelfsprekendheid is. Het provinciale programma Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid bevat tal van educatieve activiteiten om ook jongeren hier actief te betrekken. Vandaar dat wij Gelderse musea speciale trainingen kosteloos kunnen aanbieden.


In één oogopslag

  • Data en tijd: door het coronavirus uitgesteld naar het voorjaar van 2021, exacte datum volgt spoedig

  • Locatie: n.o.t.k. in Gelderland

  • Trainer: Jolijn Rietbergen

  • Doelgroep: erfgoedmedewerkers en - vrijwilligers die werken met klassen uit het VO en MBO.

  • Prijs: gratis voor Gelderse musea, dankzij financiële support vanuit de stimuleringsregeling Gelderland Herdenkt, 75 jaar vrijheid


Training Van Rondleiden naar Begeleiden - VO en MBO editie

In deze training leer je je passie voor erfgoed beter over te brengen op leerlingen uit het midderonderwijs en MBO. Door het toepassen van nieuwe didactische vaardigheden kun je groepen leerlingen beter begeleiden. Dankzij sprekende voorbeelden uit de praktijk leren we je een aansprekende begeleidingsstijl te ontwikkelen en toepasselijke nieuwe werkvormen.

Het programma

De training bestaat uit vier dagdelen van 3 uur. In de bijeenkomsten staan vier thema’s centraal:

  • Dagdeel 1: de ontwikkeling van jezelf en de ontwikkeling van leerlingen

Bij het begeleiden van bezoekers in je instelling komt heel wat kijken. In deze de eerste bijeenkomst ligt het accent op de competenties van de begeleider: wat vraagt een bezoek van jou, hoe leid je een bezoek in goede banen, waar ben je goed in, wat kan in jouw instelling en waar loop je tegenaan?

Als rondleider ben je geneigd om meteen naar de inhoud te gaan en te vertellen. Maar is dat waar de bezoeker behoefte aan heeft? Wat wil de bezoeker en hoe kun je dat peilen? Hoe kun je zien of de bezoeker nog wel betrokken is en kun je die betrokkenheid stimuleren? Daar gaan we het ook over hebben.

  • Dagdeel 2: manieren waarop leerlingen leren

Hoe leren kinderen en jongeren tegenwoordig? Wat voor typen onderwijs kennen we en hoe verklaart dat gedrag van leerlingen? In deze bijeenkomst gaan we het hebben over diverse leertheorieën en denken we na hoe we daar tijdens een bezoek les rekening mee kunnen houden. Deze theorieën verklaren ook het gedrag en verwachtingen van jong volwassenen, een nieuwe generatie om rond te leiden. Hoe kunnen we die doelgroep met deze opgedane kennis bedienen? We bespreken de verschillen en de overeenkomsten.

  • Dagdeel 3: leren communiceren middels actieve werkvormen voor leerlingen

In deze bijeenkomst staat communicatie en interactief begeleiden centraal. We bespreken actieve werkvormen en voorbeelden.

  • Dagdeel 4: coaching on the job in samenwerking met leerkrachten uit de omgeving

We delen ervaringen met het begeleiden van schoolgroepen en we experimenteren met aanpassingen van de bestaande activiteiten. In voorbereiding op deze bijeenkomst geldt een aanvullende opdracht, uiteraard krijgt de deelnemers hier handvatten en tips voor. We willen niemand forceren en respecteren het als iemand onderstaande opdracht niet ziet zitten. Onze ervaring is dat coaching on the job ontzettend leerzaam is, een kwestie van - oefenen oefenen oefenen.

E-learning

Alle deelnemers krijgen toegang tot een digitale leeromgeving met educatieve video's, werkmaterialen en opdrachten. De leeromgeving is ondersteunend aan de fysieke bijeenkomsten en is zeer gebruiksvriendelijk (echt waar!) 

Wil je meer informatie?

Stuur ons een mailtje, Jolanda Kosman kan je een update geven en vertellen over de mogelijkheden. Stuur haar een mailtje via jolandakosman@cultuurcollege.nl

ErfgoedCultuurCollege