Verleden, heden en toekomst verbinden
We werken samen met landelijke erfgoedexperts om inspirerende en uitdagende erfgoedtrainingen te organiseren. We hebben aanbod voor directie- en bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers. Voor iedereen die werkzaam is in musea, archieven, stichtingen of verenigingen.
Tijdens deze training leer je alles over het gebruik van Adlib Museum software. Samen met de docent ga je praktisch aan de slag en krijg je alle hulp die je nodig hebt bij het registreren van de collectie. Docent Evelien Verkerk heeft zelf jarenlang bij een museum gewerkt en zal veel voorbeelden geven uit de praktijk.
Er zijn vele online tools die door iedereen makkelijk toe te passen zijn om bezoekers een betere beleving te geven zonder er veel tijd of geld in te investeren. Tijdens deze workshop maak je kennis met een aantal interactieve apps en softwareprogramma's die elke tentoonstelling simpel een nieuwe impuls kunnen geven.
In deze training leer je je passie voor erfgoed beter over te brengen op leerlingen uit het midderonderwijs en MBO. Door het toepassen van nieuwe didactische vaardigheden kun je groepen leerlingen beter begeleiden. Dankzij sprekende voorbeelden uit de praktijk leren we je een aansprekende begeleidingsstijl te ontwikkelen en toepasselijke nieuwe werkvormen.
Als rondleider ben je je eigen instrument, je staat voor een groep met je eigen passie, houding en energie. Hoe kun je je rondleiding nog meer finetunen en aan laten sluiten bij de doelgroep? We leren je het graag tijdens onze training Je Rondleiding Finetunen.
VTS is een methode om open en waardevrij te kijken, te luisteren en te delen door samen met een gespreksleider naar kunst te kijken. In een open en gestructureerd gesprek, met gerichte aandacht voor de kunst én elkaar, ervaar en ontdek je verschillende manieren van kijken en waarnemen. Kijken zonder oordeel en luisteren naar elkaar brengt naast inzicht en betere waarneming ook verwondering en veel plezier.
Wil je weten hoe je je leerlingen, bezoekers of cliënten op een heel persoonlijke manier kunst kan laten ervaren? Zodat ze leren van kunst in plaats van over kunst? Werk je bijvoorbeeld als CKV-docent, docent in een van de kunstvakken, educatief medewerker bij een culturele instelling, cultuurcoördinator, pedagogish medewerker, coach of activiteitenbegeleider? Meld je dan aan voor de tweedaagse training Art Based Learning, ontwikkeld door dr. Jeroen Lutters.
In veel culturele organisaties zijn vrijwilligers onmisbaar voor het uitvoeren van de belangrijkste taken. Zonder hun inzet komt het balierooster niet rond, is er geen rondleiding langs de expositie en kunnen de films niet worden vertoond. In deze training krijg je concrete handvatten voor een optimale vrijwilligersorganisatie en gemotiveerde medewerkers die zich graag voor jouw organisatie willen inzetten.
In musea bewaren we voorwerpen voor de eeuwigheid of in ieder geval zo lang mogelijk. De zorg voor de omgeving en de aandacht voor de omgevingsfactoren van de collectie noemen we preventieve conserverende handelingen. Maar hoe worden deze handelingen, die bijvoorbeeld bestaan uit het reguleren van het binnenklimaat, het weren van stof, direct licht of het beschermen tegen insecten en schimmels, deskundig door u uitgevoerd? Weet u voldoende over het hoe en waarom?
Tijdens deze cursus komt het hele proces van het maken van een tentoonstelling in vogelvlucht aan bod: het eerste idee, het formuleren van doelgroepen, de organisatorische en financiële randvoorwaarden, het uitwerken van het concept en een verhaallijn, de ruimtelijke indeling en vormgeving, de planning en begroting.
In de training Gastvrijheid bespreken we wat eigenlijk bedoeld wordt met gastvrijheid. Wanneer wordt een organisatie als gastvrij ervaren? Wat verwachten de bezoekers en kan het museum aan die verwachting voldoen? We kijken naar de organisatie, het gebouw en ons eigen gedrag.
In de training leer je je passie voor erfgoed beter over te brengen op kinderen. Door het toepassen van nieuwe didactische vaardigheden kun je groepen schoolkinderen beter begeleiden. Dankzij sprekende voorbeelden uit de praktijk leren we je een aansprekende begeleidingsstijl te ontwikkelen en toepasselijke nieuwe werkvormen.

“Leuke leerzame cursus Behoud en Beheer, prettige en ervaren docente. Ik heb veel nieuwe kennis opgedaan, zeker tijdens het onderdeel met de depotmedewerker in het museum. Ik ga mijn collega’s tippen. ”
