Erfgoed in het Voortgezet Onderwijs

 
vo+erfgoed.jpg
 

Erfgoed raakt! Het woord zelf klinkt misschien stoffig en afstandelijk, tot je begint over een willekeurige traditie of geliefde plek die gaat verdwijnen. Dan raakt erfgoed, omdat we ons ertoe verhouden en onze identiteit er mee vormgeven.

Leerlingen zijn bezig met de ontwikkeling hun identiteit en hoe deze zich verhoudt tot hun omgeving. Of ze zich nou verbonden voelen met hun voetbalclub, game-community of dorp – ze horen graag ergens bij. Welke dingen vinden ze belangrijk, hoe willen ze zichzelf laten zien aan anderen? Ze nemen ieder hun eigen geschiedenis mee en maken keuzes op basis daarvan. Dat geldt niet alleen voor jouw leerlingen, we hebben allemaal ons eigen erfgoed. Soms zijn die gemeenschappelijk, soms horen ze bij één persoon of groep. 

Erfgoed is geen apart onderdeel binnen het curriculum, het past bij verschillende vakken. Dat kan bij een bepaald onderwerp van een vak zijn, zoals de Tweede Wereldoorlog of migratie. Je kunt erfgoed ook gebruiken om een overkoepelend thema te onderzoeken bij geschiedenis, maatschappijleer, kunst en aardrijkskunde. 

Tijdens de training werken jullie met diverse activerende werkvormen die je daarna kunt gebruiken met jouw leerlingen. De nadruk van de opdrachten ligt op onderzoeken, beeldbeschouwing en reflecteren. Daarbij ga je verbinding aan met andere vakgebieden en denk je na over het grotere geheel: met welke ervaringen van erfgoed willen we onze leerlingen van school laten gaan? Hoe dragen we bij aan de vorming van hun identiteit? In hoeverre sluit dit aan bij onze schoolvisie en versterkt dit onze visie? 

In één oogopslag

  • Datum training: 3 maart 2021 van 13.30 tot 16.30 uur

  • Duur: 3 uur + 0,5 uur zelfstudie

  • Prijs: deze editie kunnen wij kosteloos aanbieden met dank aan Gelderland Herdenkt (Erfgoed Gelderland)

  • Locatie: Rozet in Arnhem

  • Trainer: Jolijn Rietbergen

Doelgroep:

Docenten geschiedenis, CKV, kunstvakken, maatschappijleer, aardrijkskunde.

Doel en relevantie activiteit: 

  • Je ervaart wat erfgoed is, waar je het tegenkomt en wat je er concreet mee kunt doen in je klas.

  • Je leert hoe je erfgoed inzet voor het werken aan de (kern)doelen van je lessen.

  • Je kunt (nog beter) de omgeving van jullie school inzetten voor je leerlingen.

  • Je ontwikkelt je eigen cultureel zelfbewustzijn en ondervindt hoe je dat kunt inzetten met je leerlingen. 

  • Je vormt je visie op erfgoed in het onderwijs en hoe dit aansluit bij je lessen en de schoolvisie. 

Meer informatie?

Neem dan contact op met Jolanda Kosman, te bereiken via jolandakosman@cultuurcollege.nl, en vraag naar de mogelijkheden.